Jumat, 29 Juli 2011

Квалитет квасец ферментирано Соја-tempeh


Tempeh е ферментиран храна типична за Индонезија. Tempeh е направен од соја хранат квасец и се чуваат за околу 2 дена. Темпе подготвени да се готви. Темпе има потенцијал да се користи против слободните радикали, кои можат да го забават стареењето и да се спречи дегенеративни болести (атеросклероза, коронарна срцева болест, дијабетес мелитус, рак, итн.) Покрај Темпе, исто така, содржи антибактериски супстанци кои предизвикуваат дијареа, намалување на холестеролот во крвта, спречувањето срцеви болести, висок крвен притисок и други. Хранлив составот на Темпе двете нивоа на протеини, масти, јаглени хидрати и не се промени многу во споредба со соја. Сепак, бидејќи на дигестивните ензими произведени од печурки tempeh, протеини, масти, јаглени хидрати и во Темпе да биде полесно да се вари во телото отколку што се најде во соја. Затоа, tempeh е многу добро да се даде на сите возрасни групи (од бебиња до стари лица), така што може да биде нарекувано храна на сите возрасти. Во споредба со соја, постојат некои работи кои во корист на Темпе. Хемиски може да се види од зголемување на нивото на растворени цврсти материи, растворени азот, слободни амино киселини, слободни масни киселини, смилаемост, протеини ефикасност вредности, како и оценка на протеинот. Неколку студии покажале дека хранливи материи Темпе полесно се вари, се апсорбира, и се користат на телото во споредба со онаа во соја. Тоа е докажано кај доенчиња и деца под пет години со неухранетост и хронична дијареа. Со обезбедување на tempeh, зголемување на телесната тежина ќе се зголеми неухранетост и дијареја да биде исцелен во ниеден момент. Обработка на соја во tempeh ќе се намали нивото на raffinosa и stakiosa, која е комплекс предизвикува симптомите на надуеност (надуен стомак). Висока хранлива квалитет кој овозможува додавање на tempeh tempeh за подобрување на квалитетот на житарици и клубени. Секојдневна храна сад се состои од ориз, пченка, или tiwul ќе се зголеми квалитетот на исхрана кога се додава tempeh. Еден дел од пржени Темпе (50 грама) се доволни за да се подобри квалитетот на исхраната 200 г ориз. Прехранбени производи-tempeh мешавина на ориз, пченка, tempeh, касава, tempeh, во 07:03 сооднос, тоа е доволно добар да се даде на децата под пет години.
Масни киселини Во текот на tempeh ферментација процес, постои тенденција за зголемување на степенот на unsaturation на масти. Така, полинезаситени масни киселини (полинезаситени масни киселини, PUFAs) се зголемува во број. Во процес palmitic киселина и линолеична киселина намали малку, со оглед на тоа зголемување се случи во олеинска киселина и линоленската киселина (линоленската киселина не е присутен во соја). Незаситени масни киселини имаат намалување на ефектот на серумскиот холестерол содржината, па така може да го неутрализира негативните ефекти од стероли во телото.
Витамин Две групи на витамини содржани во Темпе, кој е растворлив во вода (витамин Б комплекс) и масти растворливи (витамини А, Д, Е и К). Темпе е извор на витамин Б со огромен потенцијал. Видови на витамини содржани во Темпе, вклучувајќи витамин Б1 (тиамин), Б2 (рибофлавин), пантотенска киселина, никотинска киселина (ниацин), Витамин Б6 (пиридоксин) и Б12 (cyanocobalamin). Витамин Б12 вообичаено се наоѓаат во производи од животинско потекло и не се наоѓаат во растителната храна (зеленчук, овошје, и зрна), но tempeh tempeh содржат витамин Б12, па само потенцијален извор на витамини од растителни прехранбени производи. Зголемувањето на нивото на витаминот Б12 е најочигледен во производството на tempeh; витамин Б12 активност се зголеми на 33 пати во текот на ферментација на соја, околу 8-47 пати рибофлавин, пиридоксин 4-14 пати, ниацин 2-5 пати, 2 -3 пати биотин, фолна киселина 4-5 пати, и пантотенска киселина 2 пати. Овој витамин не е произведен од страна калапи tempeh, но од страна на бактериските загадувачи како што се Klebsiella pneumoniae и Citrobacter freundii. Ниво на витамин Б12 во tempeh движи 1,5-6,3 микрограми по 100 грама суви tempeh. Овој износ е во состојба да ги задоволи потребите на лице дневно витамин Б12. Со присуство на витамин Б12 во tempeh, вегетаријанците не треба да биде загрижен за недостаток на витамин Б12, додека се работи за tempeh во дневното мени.
Минерални Темпе содржи макро и микро минерали во доволни количини. Износот на минерални железо, бакар и цинк, односно 9,39; 2,87 и 8,05 mg на 100 g tempeh. Tempeh мувла може да произведе ензими кои ќе ја нагласи fitase phytic киселина (која се врзува неколку минерали) да фосфор и инозитол. Со распаѓањето на phytic киселина, некои минерали (како железо, калциум, магнезиум и цинк) да бидат достапни за да се користи телото.
Антиоксидансите Внатре Темпе антиоксиданс, исто така, пронајде супстанција во форма на изофлавони. Како витамини Ц, Е, и каротеноиди, изофлавони, исто така, антиоксиданс што е потребно од страна на телото за да се спречи реакција на слободните радикали формирање. Во соја постојат три типа на изофлавони, daidzein односно glisitein и genistein. Во Темпе, во прилог на три типа на изофлавони, исто така, содржани антиоксиданс фактор II (6,7,4-trihydroxy isoflavone), која има најмоќните антиоксидантни својства од изофлавони во соја. Овие антиоксиданси се синтетизирани во текот на процесот на ферментација соја во tempeh од бактерии Micrococcus luteus и Coreyne бактерија. Стареење (стареење) може да се блокира кога храната се консумира секојдневно содржи доволно антиоксиданси. Бидејќи tempeh е добар извор на антиоксиданти, потрошувачката на доволни количини редовно да помогне да се спречи предвременото стареење. Истражувањето спроведено на Универзитетот во Северна Каролина, САД, покажа дека genestein и фитоестрогени се најде во tempeh беше во можност да се спречи рак на простатата и на ракот на дојката.
Квалитетот на Темпе е под силно влијание на квасец користи. Ако квасец се користи е квасец со добар квалитет, тогаш tempeh произведени, исто така, ќе биде добро за нашето здравје. Ние произведуваме најдобар квалитет квасец tempeh, tempeh може да биде брзо завршен во рок од 36 часа од администрацијата на квасец и tempeh произведени пријатно. Достапен во големина 500 грама САД $ 25 цена, големина 1 килограм од 50 американски долари цени, (Вклучува превозот). За оние кои се заинтересирани да се јавите преку SMS порака +6281252346840, Е-пошта: FermentedSoybeanTempe@Gmail.com

Tidak ada komentar:

Posting Komentar