Jumat, 29 Juli 2011
Kualiti yis ditapai Kacang Soya-Tempeh
Tempeh adalah makanan khas Indonesia yang ditapai. Tempeh dibuat dari kacang soya makan yis dan disimpan selama 2 hari. Tempe sedia untuk dimasak. Tempe mempunyai potensi untuk digunakan melawan radikal bebas, yang boleh melambatkan penuaan dan mencegah penyakit degeneratif (aterosklerosis, jantung koronari, kencing manis, kanser, dll). Di Tempe Selain itu juga mengandungi bahan anti-bakteria yang menyebabkan cirit-birit, penurunan kolesterol darah, mencegah penyakit jantung, tekanan darah tinggi, dan lain-lain. Komposisi khasiat tempe kedua-dua tahap protein, lemak, dan karbohidrat tidak banyak berubah berbanding untuk kacang soya. Walau bagaimanapun, kerana enzim pencernaan yang dihasilkan oleh kulat tempe, protein, lemak, dan karbohidrat di Tempe menjadi lebih mudah dicerna di dalam tubuh daripada itu dijumpai dalam kacang soya. Oleh itu, tempe sangat baik untuk diberikan kepada semua kumpulan umur (dari bayi kepada warga tua), maka ia boleh dipanggil makanan semua peringkat umur. Berbanding dengan soya, terdapat beberapa perkara yang memberi manfaat di Tempe. Kimia ia boleh dilihat dari peningkatan paras pepejal terlarut, nitrogen terlarut, bebas asid amino, asid lemak bebas, penghadaman, nilai-nilai kecekapan protein, serta skor protein. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa nutrien tempe lebih mudah dicerna, diserap dan digunakan badan berbanding dengan dalam kacang soya. Ia telah ditunjukkan di kalangan bayi dan kanak-kanak di bawah lima dengan kekurangan zat makanan dan cirit-birit yang kronik. Dengan peruntukan tempe, pertambahan berat badan akan meningkat kekurangan zat makanan dan cirit-birit sembuh dalam masa yang singkat. Pemprosesan kacang soya menjadi tempe akan mengurangkan tahap raffinosa dan stakiosa, yang merupakan sebatian yang menyebabkan gejala kembung perut (kembung perut). Tinggi kualiti pemakanan yang membolehkan penambahan tempe tempe untuk meningkatkan kualiti bijirin dan ubi-ubian. Hidangan makanan harian yang terdiri daripada beras, jagung, atau tiwul akan meningkatkan kualiti pemakanan apabila ditambah tempe. Sekeping tempe goreng (50 gram) adalah mencukupi untuk meningkatkan kualiti pemakanan 200 g beras. Bahan makanan-tempe campuran beras, jagung, tempe, ubi kayu, tempe, dalam nisbah 7:03, ia adalah cukup baik untuk diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur lima tahun.
Asid lemak Semasa proses fermentasi tempe, terdapat kecenderungan peningkatan dalam tahap unsaturation lemak. Oleh itu, asid lemak poli tak tepu (polyunsaturated asid lemak, PUFA) meningkat bilangannya. Dalam proses ini, ia Palmitic asid dan asid linoleic menurun sedikit, manakala peningkatan yang berlaku dalam asid oleik dan asid linolenik (asid linolenik tidak hadir dalam soya). Asid lemak tidak tepu mempunyai kesan menurunkan kandungan kolesterol serum, sehingga ia boleh meneutralkan kesan negatif sterol di dalam tubuh.
Vitamin Dua kumpulan vitamin yang terkandung di Tempe, yang air larut (vitamin B kompleks) dan larut lemak (vitamin A, D, E, dan K). Tempe merupakan sumber vitamin B yang mempunyai potensi besar. Jenis vitamin yang terkandung di Tempe, termasuk vitamin B1 (thiamine), B2 (riboflavin), Pantothenic asid, asid nikotinik (niasin), vitamin B6 (pyridoxine) dan B12 (cyanocobalamin). Vitamin B12 biasa ditemui dalam produk haiwan dan tidak didapati di dalam makanan tumbuhan (sayur-sayuran, buah-buahan, dan biji-bijian), tetapi tempe tempe mengandungi vitamin B12, jadi satu-satunya sumber potensi vitamin daripada makanan sayur-sayuran. Peningkatan dalam tahap vitamin B12 adalah yang paling menonjol dalam pembuatan tempe; vitamin aktiviti B12 meningkat kepada 33 kali semasa penapaian kacang soya, sehingga kira-kira 8-47 kali riboflavin, pyridoxine 4-14 kali, niasin 2-5 kali, 2 kali -3 kali Biotin, Asid folik 4-5, dan Asid Pantothenic 2-kali ganda. Vitamin ini tidak dihasilkan oleh kulat tempe, tetapi oleh pencemar bakteria seperti Klebsiella pneumoniae dan Citrobacter freundii. Tahap vitamin B12 dalam tempe adalah antara 1,5-6,3 mikrogram per 100 gram tempe kering. Jumlah ini telah dapat memenuhi keperluan seseorang setiap hari vitamin B12. Dengan adanya vitamin B12 dalam tempe, vegetarian tidak perlu merasa bimbang tentang kekurangan vitamin B12, selagi mereka melibatkan tempe dalam menu harian.
Mineral Tempe mengandungi mineral makro dan mikro dalam kuantiti yang mencukupi. Jumlah mineral besi, tembaga, dan zink, masing-masing, 9,39; 2,87, dan 8,05 mg setiap 100 g tempe. Tempeh acuan boleh menghasilkan enzim yang akan menggariskan asid fitase phytic (yang mengikat beberapa mineral) menjadi fosforus dan inositol. Dengan pecahan asid phytic, mineral tertentu (seperti besi, kalsium, magnesium, dan zink) menjadi lebih tersedia untuk digunakan badan.
Antioksidan Di dalam antioksidan Tempe juga mendapati bahan dalam bentuk isoflavon. Seperti vitamin C, E dan karotenoid, isoflavon juga merupakan antioksidan yang diperlukan oleh tubuh untuk menghentikan reaksi pembentukan radikal bebas. Dalam kacang soya terdapat tiga jenis isoflavon, iaitu daidzein, glisitein, dan genistein. Di Tempe, sebagai tambahan kepada tiga jenis-isoflavon juga mengandungi antioksidan faktor II (6,7,4-trihydroxy isoflavon) yang mempunyai sifat antioksidan paling kuat berbanding dengan isoflavon dalam soya. Antioksidan ini disintesis semasa proses penapaian kacang soya menjadi tempe oleh bakteria Micrococcus luteus dan bakteria Coreyne. Aging (penuaan) boleh menghalang apabila makanan yang dimakan setiap hari cukup mengandungi antioksidan. Kerana tempe merupakan sumber antioksidan yang baik, penggunaan jumlah yang mencukupi dengan kerap boleh membantu mencegah penuaan pra-matang. Penyelidikan yang dijalankan di Universiti North Carolina, Amerika Syarikat, mendapati bahawa genestein dan fitoestrogen yang terdapat dalam tempe dapat mencegah prostat dan kanser payudara.
Kualiti tempe dipengaruhi oleh yis yang digunakan. Jika yis yang digunakan adalah yis kualiti yang baik, maka tempe yang dihasilkan juga akan baik untuk kesihatan kita. Kami menghasilkan kualiti terbaik ragi tempe, tempeh boleh cepat siap dalam tempoh 36 jam dari pentadbiran yis dan tempe yang dihasilkan wangi. Terdapat dalam saiz 500 gram AS $ 25 harga, saiz 1 kilogram AS $ 50 harga, (Termasuk penghantaran). Bagi mereka yang berminat boleh menghubungi melalui SMS ke +6281252346840, Email: FermentedSoybeanTempe@Gmail.com
Langganan:
Posting Komentar (Atom)
Tidak ada komentar:
Posting Komentar